Skip to content

Eigen schuld, dikke bulthulpverlening?

december 11, 2011

Hoewel ik in mijn reactie op het CJIB nogmaals heb getracht mijn situatie te verduidelijken, blijk ik voortdurend tegen dovemansoren te praten. In de laatste brief van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) moet ik zelfs vóór 19 december mijn rijbewijs hebben ingeleverd en dreigt het CJIB mij met gevangenisstraf. Dat alles voor een “overtreding” (verlopen APK) die “geconstateerd” is in 2009 met betrekking tot een auto die al in 2007 is gesloopt. Deze vorderingen mogen dan rechtmatig zijn, maar ze zijn geenszins rechtvaardig.  

Het CJIB heeft dus een vordering op mij. Net als de belastingdienst en de banken heeft het CJIB de mogelijkheid om loonbeslag te leggen. Er wordt al sinds 2007 door allerlei instellingen beslag gelegd op mijn loon, en aangezien het CJIB voorrang heeft boven de andere schuldeisers had de schuld al jaren geleden vereffend kunnen zijn. Uiteraard heeft het CJIB nog steeds de mogelijkheid om van loonbeslag gebruik te maken, maar om voor mij onbegrijpelijke redenen weigert het CJIB van deze mogelijkheid gebruik te maken. Ik kan slechts gissen naar de beweegredenen van het CJIB.

Wanneer je niet van mening bent dat overtredingen van de wet moeten worden bestraft, voel je je als ambtenaar van het CJIB niet op je plaats. Zonder de motivatie dat jij “goed werk” verricht door opgelegde straffen te innen, koste wat het kost, ongeacht de omstandigheden, kun je dit werk niet volhouden. Er worden dagelijks duizenden sancties opgelegd, een deel daarvan aan patsers met genoeg geld, die lachen om een bekeuring. Voor administratieve medewerkers van het CJIB kan dat uitermate frustrerend zijn, want het element “straf” ontbreekt in de betaling van de sanctie.

En dan treft één van deze administratieve medewerkers het geval van ondergetekende: iemand die in 2007 met achterlating van zo’n € 70.000,- schuld uit Nederland vluchtte, en na vierenhalf jaar in Zuid-Frankrijk en Engeland te hebben doorgebracht in 2011 met hangende pootjes terugkeerde om bij de schuldhulpverlening aan te kloppen. De administratieve medewerker heeft zo zijn eigen ideeën over het leven aan de Côte d’Azur, en twee dingen weet hij zeker: dat kan geen straf zijn geweest en dat had hij ook wel gewild, maar hij moest zijn dagen  slijten in een saai kantoorgebouw in Leeuwarden, of all places.

Eindelijk heeft de administratieve medewerker een slachtoffer gevonden dat wél daadwerkelijk kan worden gestraft, niet alleen voor de “overtreding” maar ook voor zijn vermeende luxueuze leventje aan de Franse Rivièra. Deze debiteur heeft zich jarenlang aan de lange arm der wet onttrokken, en zoiets mag niet ongestraft blijven, zeker niet wanneer de debiteur zijn ervaringen met het CJIB kritisch aan het internet toevertrouwt. Dus werkt de ambtenaar niet mee aan een inningsmethode die zou betekenen dat de “dader” op korte termijn geen pijn in zijn portemonnaie voelt. Het gaat de ambtenaar al lang niet meer op vereffening van de financiële schuld; er moet een morele rekening worden vereffend.

Uiteraard moet je behoorlijk calvinistisch zijn wanneer je op deze manier je “kicks” uit je werk wilt halen, maar dat is één van de redenen waarom het CJIB in het noorden des lands is gevestigd: de reistijd van- en naar de gebieden waarin het calvinisme het sterkst heerst is kort en men is altijd verzekerd van voldoende gemotiveerd personeel.

Dit is mijn Kafkaanse realiteit, die nog Kafkaanser wordt wanneer je je realiseert dat ter zelfde tijd een Officier van Justitie de hand boven het hoofd houdt van een advocaat die mijn volledige Woordenboek Juridische Terminologie en Politiejargon van het internet jatte en in 26 delen op zijn eigen website plaatste. Click hier om de affaire Schuurmans te lezen.

Jaap van der Wijk, december 2011

 

UPDATE 12 december 2011:

Vandaag heeft iemand op het Ministerie van Justitie van 8 uur tot 12.52 uur uitgebreid aandacht besteed aan deze blog en de links naar relevante webpagina’s.

Het is uiteraard mogelijk dat het gewoon een ambtenaar is die zich verveelt en nieuwsgierig is naar hetgeen er op het internet over zijn collega’s wordt gezegd, maar de mogelijkheid bestaat ook dat het iemand is die de leiding erop kan wijzen dat dit geen handige move van het CJIB is. Laten we het laatste hopen.

UPDATE 15 december 2011:

Nodeloos te vermelden dat geen enkel artikel kan leiden tot gezond verstand of zelfs empathie bij het Ministerie van Justitie en het CJIB. Lees hier mijn artikel “Ivo Opstelten moet aan de hoogste boom worden opgehangen“.

Advertenties
6 reacties leave one →
 1. december 11, 2011 3:12 pm

  wat een ongehoorde ellende

  • december 11, 2011 3:23 pm

   Hoi Cor, inderdaad, maar ik hou het hoofd omhoog en ik weiger te buigen. Dat is waarschijnlijk ook een reden om mij te breken, want dit soort ambtenaren heeft weinig respect voor mensen die zich niet schikken naar de wil van het “gezag”.

   Groetjes,

   Jaap

 2. december 11, 2011 5:39 pm

  Je moet als CJIB-sukkeltje wel gigantisch gereformeerd zijn, wil je hierbij nog enigszins een bevredigend gevoel krijgen. Maar die zijn er kennelijk. Je komt ze overal tegen: bij de belastingdienst, de gemeente, de politie, etc. Alleen niet bij de Buma/Stemratjes. Maar die deugen op hun eigen wijze weer niet.
  Ons land zit barstens vol van de reli-robots. Verstand op nul, blik op oneindig verrichten zij hun “werk”. Pas wanneer zij massaal zelfmoord plegen duidt dit op enige vorm van geweten bij dit soort lieden. Maar dat zal helaas niet gebeuren.

 3. december 11, 2011 5:58 pm

  Treurig verhaal. Het is in iedere geval een goede motivatie om een oppassend leven te leiden en uit handen van deze instanties te blijven …

 4. december 12, 2011 9:57 am

  petje af
  je bent een vechter
  die ambtenaar zou daar bewondering voor
  moeten hebben en een eerlijk gesprek met je aangaan
  om samen naar een oplossing te zoeken
  dit klinkt teveel naar machtsmisbruik

 5. december 12, 2011 10:14 am

  Update 12 december 2011: Ministerie van Justitie volgt deze blog aandachtig. Zie update hierboven.

  Groetjes, en bedankt voor alle reacties,

  Jaap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: