Skip to content

De schone lei. Ik heb ‘m!

oktober 6, 2015

schonelei

Vandaag heb ik de “schone lei” gekregen van de Rechtbank te Rotterdam. Dit betekent dat ik nu uit de schuldsanering ben, formeel na drie jaar, maar in feite na acht-en-half jaar, want ik heb al sinds begin 2007 moeten rondkomen van de zogenaamde “beslagvrije voet”. De “schone lei” betekent dat mijn schulden zijn kwijtgescholden, dat ik 100% schuldenvrij ben.

Ruim vier jaar geleden keerde ik terug uit het buitenland (Frankrijk en Engeland) om een beroep te doen op de schuldsanering, om zodoende een einde te maken aan een allesbehalve prettige situatie. Het alternatief was om tot aan het einde van mijn leven maandelijks een significant bedrag af te betalen en daarnaast (en ondanks) te worden achtervolgd door politie, incassobureaus en deurwaarders.

Mijn schulden zijn ontstaan doordat ik mijn huis in een verkeerde tijd heb gekocht, in de verwachting dat de waarde ervan zou stijgen in plaats van dramatisch te dalen, en doordat mijn vrouw en ik gingen scheiden, waardoor de helft van het inkomen wegviel terwijl de hypotheekrente verdubbelde. Een deel van de schulden is ontstaan door het CJIB, want ik heb twee boetes gehad voor een verlopen APK, maar omdat de auto al lang in Zuid-Frankrijk was gesloopt en er in Frankrijk geen Nederlandse postkantoren en Nederlandse vrijwaringsbewijzen bestaan (dat kun je ze bij de RDW in Veendam echt niet aan het verstand brengen), kreeg ik dus boetes. Aangezien ik niet van plan was om boetes te betalen voor een auto die was gesloopt, hetgeen een APK enigszins had bemoeilijkt, schreef ik diverse brieven aan de Rechtbank en aan het CJIB, maar zonder resultaat. Men was en bleef van mening dat ik die boetes, en alle volgende boetes, gewoon moest betalen. Het resultaat was dat ik, toen ik weer terug was in Nederland en de regeling schuldsanering vrijwel rond was, werd bezocht door twee politie-agenten, die een arrestatiebevel bij zich hadden. Nu zegt de politie wel dat het ene arrestatiebevel het andere niet is, maar daar wagen mijn hond en ik toch anders over te denken.

De armoede heeft mijn gedrag veranderd. Er heeft bij mij in de loop der jaren een ontwikkeling plaatsgevonden die ervoor zorg heeft gedragen dat er gewenning plaatsvond. Alle dingen die vroeger normaal waren, zoals alle boodschappen doen bij Albert Heijn, de keurslager, de betere groentespecialist en de wijnhandel, heb ik vaarwel moeten zeggen. In plaats daarvan ging ik naar de Lidl, en zelfs daar kocht ik alleen het allernoodzakelijkste.
Ja, ik schrijf “armoede”. Armoede is een relatief begrip. Uiteraard ben ik rijk vergeleken met de gemiddelde werknemer in Bangladesh, maar die werknemer heeft geen € 920,- vaste lasten per maand exclusief eten en drinken. Armoede is wanneer je minder dan het reële bestedingsbudget hebt dat volgens de landelijke normen de grens van het sociale minimum bepaalt.

De smeerleverworst van de Lidl (drie stuks à 150 gram voor € 0,39, dat is € 0,13 per 150 gram) smaakt en ruikt aanvankelijk als het allergoedkoopste kattenvoer, en dat is het waarschijnlijk ook, maar je eet het wel wanneer je je daardoor je sjekkie en je glas wijn kunt blijven veroorloven. En je raakt aan dergelijke voeding gewend, zodanig dat je maag goed en gezond voedsel niet eens meer verdraagt.

Met een lange onderbroek en een warme trui (of twee) raak je op een gegeven moment wel gewend aan een kamertemperatuur van 16°C, waar 22°C voorheen normaal was. Toen er afgelopen winter eens een gaslek in de buurt was en de brandweer mijn woning controleerde, viel het de brandweermannen op dat er veel vocht in mijn woning was. Zij adviseerden mij om beter te ventileren, door raampjes open te zetten. Toen ik uitlegde dat ik in de schuldsanering zat en buitengewoon zuinig moest zijn met verwarmingskosten, begrepen ze dat ventileren voor mij geen optie was.

HET GROTE GEHEIM

Het scheelt enorm (aan geld) als je alleen bent, geen bezoek ontvangt en niet op bezoek gaat. Dan hoef je niet zo vaak onder de douche, hoef je je huis minder vaak schoon te houden, hoef je het toilet niet elke keer (volledig) door te trekken wanneer je hebt geplast, hoef je geen koffie te schenken aan gasten, en hoef je geen geld uit te geven aan vervoerskosten. Bovendien, wanneer je geen huishoudelijk werk verricht, zweet je niet, dus dat scheelt ook weer douchen en kleren wassen. Eens per drie jaar de ramen zemen is meer dan genoeg. En als je niet bij mensen op bezoek gaat, hoef je ook geen verjaardagskadootjes en dergelijke te kopen. Niet omdat je dan geld kunt besparen (dat je ergens anders aan kunt uitgeven), maar gewoon omdat dat geld er niet is.

DE VOEDSELBANK EN EEN “VEELHEID AAN SUBSIDIES”

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat je automatisch allerlei subsidies krijgt, zoals huursubsidie, zorgsubsidie, dranksubsidie, rooksubsidie, heroinesubsidie en neuksubsidie, maar dat is helaas niet het geval. De instanties gaan ervan uit dat het officiële netto inkomen (het inkomen dat ik zou krijgen wanneer ik niet in de schuldsanering zat) als uitgangspunt moet worden genomen. In mijn geval betekende dit dat ik nergens recht op had, zelfs niet op kwijtschelding van de waterschapsbelasting.
De officiële dichtstbijzijnde voedselbank bevindt zich in Brielle, maar die is uitsluitend voor de cliënten in gemeente Brielle (Vierpolders, Zwartewaal). Dan heb je nog de voedselbank in Hellevoetsluis, maar daar kijken ze weer naar mijn officiële netto inkomen, dus ook daar kan ik het shaken. Resteert de voedselbank in mijn dorp Rockanje, eens per jaar, twee weken voor de kerst, georganiseerd door de diakonie van de Welkomkerk, in samenwerking met de Plus-markt. Echter, die ene zak chips en dat ene blikje overtijdse worteltjes kan ik zelf ook nog wel kopen. Het voordeel daarvan is dat ik niet voor de rest van mijn leven op mijn knieën hoef te vallen en een kruisje hoef te slaan wanneer ik een van mijn “weldoeners” op straat tegen het lijf loop.

GEZONDHEID KOST GELD

Vóór 2007, toen ik nog in Nederland woonde, had ik een huisarts, en wanneer het nodig was verwees hij me naar een specialist en kreeg ik medicijnen. Dat alles zat gewoon in mijn (goedkoopste) ziektekostenverzekering. In Frankrijk betaalde ik € 25,- per consult voor een huisarts en € 40,- per consult voor een specialist, ongeacht de tijdsduur. In Engeland betaalde ik als Europees staatsburger geen cent, met uitzondering van de medicijnen. Ik ben sinds mijn terugkeer uit het buitenland niet bij een huisarts of specialist geweest. De reden daarvoor is niet dat ik geen geneeskundige zorg nodig heb gehad, maar omdat ik bij het minste geringste mijn eigen risico van € 375,- kwijt ben.

Mijn huisarts heeft 8 minuten om mij te helpen. In die tijd kan zij hooguit een verwijsbrief schrijven voor een specialist. En dan begint de ellende. Behalve de kosten zit ik ook met het vervoer en de mogelijkheid dat ik in het ziekenhuis moet overnachten, wellicht langer dan één nacht. Daar zal mijn hond niets van snappen.

In een gezond leven horen veel fruit en verse groenten, veel bewegen, maar dat alles kost veel geld. Geld wat ik al jaren niet meer heb gehad. Ja, ik had kunnen stoppen met roken en drinken, om de Vierdaagse te gaan lopen en aan de Triathlon deel te nemen, terwijl ik in de tussentijd, in het dagelijkse leven, ruim acht jaar had zitten wegkwijnen en smachten naar mijn genotsmiddelen. Maar daar heb ik niet voor gekozen. In plaats daarvan denk ik bij elk sjekkie en elk glas wijn dat de SNS, de ABN en het Justitieel Incassobureau mij dit niet hebben kunnen afnemen. De dominees en andere lekenpriesters onder ons bezweren mij dat ik miljonair had kunnen zijn en zelfs in de schuldsanering een luizenleven had kunnen hebben wanneer ik niet had gerookt en gedronken, maar de accountants die ik ken zijn het daar niet mee eens.

DE TOEKOMST: WEIN, WEIB UND GESANG?

De kans dat ik vanaf vandaag weer “gewoon” rosbief en fricandeau op brood van de warme bakker bij het ontbijt eet, met verse sinaasappelsap en croissants, en ’s avonds, terwijl de Côte du Rhone, of liever nog de Côtes du Ventoux AOC, staat te ademen en op temperatuur te komen, een chateubriand of T-bone steak sta te verschroeien, is redelijk klein. Er heeft zich een gewenningsproces bij mij ontwikkeld dat ik voorlopig nog wel even wil handhaven, want ik wil voor een tweedehands bestelbusje sparen dat ik tot campertje kan vertimmeren. En dan heb je direct ook weer bijkomende kosten als verzekering en wegenbelasting. Nee, lenen zit er voorlopig niet in, want alhoewel ik de schone lei heb gekregen, zal ik nog minstens 5 jaar bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) staan geregistreerd, en zelfs daarna prakkizeer ik er niet over om weer leningen aan te gaan. De leningen hebben mij genekt en dat laat ik niet nog eens gebeuren. Leningen zorgen ervoor dat mensen hun vrijheid verliezen.

Het busje wil ik gebruiken om te gaan reizen. Provence, Côte d’Azur, Italiaanse Rivièra, etc. Ik heb geleerd om daar met weinig geld tamelijk riant te kunnen leven. In plaats van de Chablis en de Pouilly-Fumé neem ik probleemloos genoegen met de witte huiswijn, mits goed gekoeld. Mijn huisje in Rockanje houd ik gewoon aan. Het zal mij niet meer overkomen dat ik wéér opnieuw moet proberen aan een huis te komen, wéér de boel te moeten inrichten, wéér de halve Blokker en de Hema te moeten leegkopen voor huishoudelijke zooi, wéér naar de Kwantum moet voor diverse strekkende meters valourbedekking.

De status quo van vandaag is dat ik geen schulden heb. Geen hypotheekschuld, geen schulden van leningen, geen achterstallige betalingen. Terwijl ik wel een huisje heb waarvan ik de huur kan betalen. Ik kan zelfs geld sparen om op redelijke korte termijn een busje te kopen en daarmee op vakantie te gaan. Op 3 augustus 2017 zal ik mijn volledige pensioen + AOW gaan ontvangen, en dan hoef ik niet elk dubbeltje meer om te draaien voordat ik het uitgeef. Tot die tijd zal ik dezelfde leefstijl aanhouden als de afgelopen jaren, met hetzelfde bestedingspatroon. Het (grote) verschil is dat mijn aangeleerde spaarzaamheid vanaf nu geen noodzaak meer is, maar het gevolg van mijn vrije keuze. In tegenstelling tot de afgelopen jaren kan ik er in voorkomende gevallen van afwijken. Dat gevoel van vrijheid is goud waard.

MIJN BIJZONDERE DANK GAAT UIT NAAR…

Vrienden van mij uit Rockanje (Anja en Joop) verschaften mij maandenlang onderdak, nadat ze mijn persoonlijke spullen met een busje uit Engeland hadden gehaald. Ook hielpen ze mij aan een bed, een kast, een eethoek, gordijnen, etc. toen ik een huis had gevonden. Zonder hun hulp was het nog veel moeilijker geweest om naar Nederland terug te keren en een beroep te doen op de schuldsanering.
Een goede kameraad van mij (Chiel) heeft mij onbaatzuchtig en tegen kostprijs jarenlang voorzien van Zware Van Nelle uit Luxemburg, waarmee de held een gevangenisstraf naast Marc Dutroux in Charlerloi riskeerde. Dat scheelt een slok op een borrel, verzeker ik u. Ik hoop dat hij nog vele decennia in staat zal zijn om dit te blijven doen.

DE MARKETING-MAFFIA

Het zijn meestal dames, en meestal zijn ze uitermate vriendelijk aan de telefoon, want zij willen jou iets verkopen. Naast vriendelijk zijn ze ook volhoudend, want zij moeten hun targets halen. Vooral de telefonische verkopers van diverse loterijen zijn bereid veel tijd en moeite te steken in een “vooruit dan maar” van het slachtoffer.
Het “bel-me-niet” register biedt geen oplossing tegen deze overlast. Het schijnt dat je het register regelmatig moet bellen om jouw “bel-me-niet” verzoek te vernieuwen, het liefst elke dag. Het zou me niet verbazen wanneer “bel-me-niet” wordt gefinancierd door de telecombedrijven.
In ieder geval kun je de marketing-maffia zeer effectief tot zwijgen brengen met de volgende interruptie:
“Goedemiddag, met die en die van fantastisch bedrijf zus en zo, heeft u een momentje voor mij?”
“Jij wilt mij ongetwijfeld iets verkopen, maar ik zit in de schuldsanering en kan me niets veroorloven.”
Dit antwoord zorgt er voor dat men het gesprek onmiddellijk beëindigt. Het schijnt namelijk verboden te zijn om iemand die in de schuldsanering zit – en dat duidelijk maakt – iets aan te smeren. Ik zal deze reactie ook in de toekomst blijven geven.

DEURWAARDERS EN ADVOCATEN

Ik heb de afgelopen drie jaar geen last van ze gehad, de deurwaarders, advocaten en incassobureaus. Dat was de grote opluchting van de schuldsanering. Dus ik dacht dat ik van mijn angsten af was. Totdat ik onlangs een brief kreeg met het angstaanjagende opschrift “VERTROUWELIJK”. De brief was afkomstig van Janssen Ohlenroth & Partners, advocaten. Het onderwerp was “Beëindigingszitting WSNP 6 oktober 2015”. Het zweet brak mij uit, want ik was bang dat een schuldeiser bezwaar tegen die beëindiging wilde maken en de advocaten had ingeschakeld om dat te bewerkstelligen. Het bleek echter dat de advocaten (later volgden er meer brieven van meer advocaten) hun hulp aanboden wanneer ik onverhoopt voor de Rechtbank zou moeten verschijnen om mij te verdedigen.
De beëindigingszitting was aangekondigd in de Staatscourant. Naast mij zullen vandaag nog vijftien andere personen een schone lei krijgen. Ik wens hen veel geluk en wijsheid.

Ik ging ervan uit dat met de beëindigingszitting ook onmiddellijk een einde zou komen aan het boedelbeslag. Dat blijkt echter niet het geval te zijn. Mijn bewindvoerder deelde mij het volgende mee: “I.h.k.v. uw wettelijke schuldsaneringsregeling dient gedurende een periode van 36 maanden (3 jaar), waarvan oktober 2015 de laatste maand is, afdracht aan de boedelrekening verricht te worden. De boedelbijdrage is gestart in november 2012.  Daarbij dient u ook in oktober 2015 af te dragen aan de boedelrekening.”
Dit betekent dus dat ik mijn eerste “normale” inkomen sinds 2007 niet per 23 oktober, maar per 23 november 2015 tegemoet kan zien.

Jaap van der Wijk

BIJLAGE

Het levensmiddelenpakket voor een hele maand:
– 1 krop ijsbergsla
– 1 kilo tomaten
– 1 kilo uien
– 3 teentjes knoflook
– 1 spitskool
– 1 prei
– 2 kilo champignons
– 8 aardappelen
– 6 pakken vruchtenyoghurt
– 4 pakken krentjebrei (watergruwel)
– 2 broden
– 3 kuipjes boter
– 4 x 150 gram boerenmetworst
– 2 x 150 gram grillworst
– 4 x 150 gram ontbijtspek
– 1 setje van drie smeerleverworstjes
– 1 setje van drie ossenworstjes
– 12 eieren
– 5 zakken coffeepads
– 2 pakjes thee
– 800 gram gehakt
– 600 gram kipfilet
– 600 gram speklapjes
– 1 pak met 4 zalmfilets
– 1 pak mie
– 1 pak rijst
– 4 x 2 loempia’s
– 4 x 6 afbak-pistoletjes
– 1 fles arachide-olie
– 1 zak hondenvoer van 15 kg

Genotsmiddlen voor een hele maand:
– 10 pakjes zware shag
– 12 pakken wijn à 1,5 l
– 36 blikjes bier à 33 cl

Als het budget het toestaat, incidenteel (voor een hele maand):
– 1 zak chips
– 1 zak muntdrop
– 1 bakje witte druiven

Afwasmiddel, toiletpapier, wasmiddel, tandpasta, shampoo, zout, kruiden, etc. heb ik niet maandelijks nodig, dus ik koop de ene maand dit, de andere maand dat.
Persoonlijk eet ik (aanzienlijk) minder dan een kilo per vleessoort per maand, maar ik kan me heel goed voorstellen dat gezinnen in de schuldsanering afhankelijk zijn van de zogenaamde “kiloknallers”. Het is vanuit je comfortabele situatie heel gemakkelijk om tegen “kiloknallers” en “plofkippen” te zijn, maar geloof me, wanneer je gezinsleden van een stukje vlees houden en je budget is lager dan laag, is dat de enige manier.

Advertenties
3 reacties leave one →
  1. ida permalink
    oktober 6, 2015 11:46 am

    gefeliciteerd!! je hebt het gehaald!! en… een aantal goede inzichten aan over gehouden. Nu kun je de hele wereld weer aan, Uit eigen ervaring ken ik het euforische gevoel van een schone lei, voelt fan-tas-tisch!!! geniet er nu even van, heb je dubbel en dwars verdient!! het ga je goed man, strakkies vanuit Frankrijk heb je lekker maling aan alle idiote regeltjes hier. Enjoy your life!!

  2. oktober 7, 2015 4:39 pm

    Ach wat zul je genieten. een barrel, benzine, drank en droge worst. 1000 mijl voor de boeg en krakerige Stones tunes die nooit zullen vervelen en dan bij aankomst die welbekende kust. Proost motherfuckers Jack is back.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: